Hypotheekrente

Kan mijn hypotheek rente die ik een paar jaar geleden heb afgesloten omlaag?

In veel gevallen kan inderdaad uw hypotheekrente omlaag. Het kan bijvoorbeeld in de volgende gevallen:  

U heeft toen u de woning gekocht heeft een hypotheek genomen die tenminste gelijk was aan de koopsom

U heeft flink afgelost op uw hypotheekschuld

De waarde van uw woning is fors gestegen sinds uw aankoop

Een voorbeeld: 

Uw woning heeft u gekocht in 2014 voor een bedrag van € 300.000,00. U heeft dit gefinancierd met een hypotheek van € 300.000,00. Rentepercentage 2,4%. Rente vast: 10 jaar.

Het is nu 2019 en stel dat u al 20.000,00 heeft afgelost en de waarde van uw woning is nu 380.000 euro. Dan heeft u een schuld die 100.000,00 lager is dan de waarde van uw huis. De 2,4% rente die u heeft afgesproken met de bank bestond uit een basisrente en opslagen in verband met risico. Omdat het risico voor de bank nu een stuk lager is, zijn de opslagen niet meer nodig en kan de rente dus naar beneden. Stel dat uw rente 0,2% naar beneden kan dan scheelt u dat ongeveer 600 euro. En in veel gevallen kan uw rente nog verder naar beneden waardoor u een nog groter voordeel heeft. Het voordeel kan in sommige gevallen zelfs wel 0,5% bedragen!

U moet de bank aantonen (via een NWWI taxatie die wij voor u kunnen regelen) dat de waarde van uw woning veel hoger is dan toen u de hypotheekrente vast heeft laten zetten. In ons stappenplan kunt u snel bepalen of u ook in aanmerking komt voor een verlaging van uw rentelasten.

Stappenplan om te bepalen of het voor u interessant is

  1. Heeft u een hypotheek met NHG (nationale hypotheekgarantie)? Ja? Dan kan het niet. Stop hier maar. Heeft u geen NHG hypotheek dan kan het wel!! Ga door.
  2. Informeer bij de bank hoe het rentepercentage is opgebouwd toen u de hypotheek heeft afgesloten. Voorbeeld (banken hanteren verschillende risicoprofielen):
  • Basis rente: 2%
  • Opslag bij > 100% financiering 0,5
  •  Opslag bij >90% <100% financiering 0,4
  • Opslag bij >80% <90% financiering 0,3
  •  Opslag bij >70% <80% financiering 0,2
  • Opslag bij <70% financiering 0,1

3.      Schat in of u in aanmerking komt voor een verlaging van uw hypotheekrente.

4.      Vraag ons om een NWWI taxatie te maken. De kosten bedragen 485 exclusief b.t.w. Je kunt het makkelijk aanvragen via onze website: Vraag taxatie aan