Relatieproblemen en uw huis verkopen

Relatieproblemen 
 
EDE – In een relatie loopt het soms gewoon even wat minder. Niks om je voor te schamen. Maar wat doe je om het probleem op te lossen?
 
Wij hebben de ultieme methode om relatieproblemen te voorkomen én te bestrijden. “Het begint allemaal met een oriënterend gesprek”, volgens Koen. “We analyseren de wensen van beide partners en bekijken hoe we in goed overleg tot een consensus kunnen komen. Vervolgens zoeken we hierbij een passende huur- of koopwoning die we gezamenlijk gaan bekijken. Zo werken we langzaamaan toe naar een deal waarin de partners zich allebei kunnen vinden. Zijn de papieren getekend, dan gaat het eigenlijk pas echt beginnen: samen klussen. Daarbij geldt: Wie samen tien banen behang plakt zonder onvertogen woord, heeft het relatieprobleem in de kiem gesmoord.”
Komt het onvertogen woord al na vijf banen, dan is het advies ‘ga echt in therapie’.
En komt het gekibbel al na één baan, ga dan meteen naar Koen, zeg de huur op of zet het huis weer te koop.
Relatietherapie met Koen, dát zouden meer partners moeten doen.

(0318) 48 23 66
www.koenmakelaar.nl
 
 

Relatieproblemen vaak oorzaak van verkoop woning

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun woning te koop zetten. Koen Makelaar Ede komt regelmatig diverse redenen tegen.
Zoals:
- "we zijn toe aan een nieuwe stap en willen van een appartement naar een grondgebonden woning"
- "we zijn toe aan kleiner wonen omdat de kinderen allemaal al de deur uit zijn is ons huis te groot en de tuin ook"
- "mijn moeder is overleden en nu moet het huis verkocht worden"
- etcetera...

Een van de redenen die ik als makelaar in Ede en omgeving tegenkom is: dat een relatie wordt beëindigd. Dat is natuurlijk nooit leuk en dan heb je ook nog te maken met het feit dat bij de verkoop van de woning misschien niet eens de hypotheek kan worden afgelost. Dan blijf je met een verbroken relatie zitten en nog een schuld ook. 

Overnemen of woning verkopen

Als twee mensen mensen uit elkaar gaan en er is sprake van een eigen woning dan wordt vaak eerst gekeken of een van beide partners in het huis kan blijven wonen en de ander kan uitkopen. Als er kinderen bij betrokken zijn is een vaak gehoord argument om de kinderen toch in de vertrouwde omgeving te laten wonen. Een van de partners moet dan wel de gehele woning kunnen betalen en de financiering moet dan geregeld kunnen worden. De volgende zaken zijn dan van belang:

1. Hoeveel is het pand waard

Met een taxatie van je woning (die wij als Koen Makelaar Ede kunnen verzorgen) kom je daar snel achter. Zo'n taxatie geeft je de basis om te bespreken wat de (on)mogelijkheden zijn.
 

2. Hoeveel hypotheek zit er op de woning en is er sprake van over- of onderwaarde

    Is er onderwaarde, realiseer je dan dat de overnemende partner van de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde ontvangt. Voorbeeld:
    Huis is waard: 300.000,00
    Hypotheek is:  340.000,00
Het verschil is dan 40.000,00 euro. Neemt de overnemende partner de gehele woning over dan dient de vertrekkende partner dus 20.000 euro te voldoen. Dat is dus een schuld. Het komt dus ook wel eens voor dat in een dergelijke situatie het heel moeilijk of zelfs onmogelijk is om dit voor elkaar te krijgen.
 
   Is er overwaarde,  realiseer je dan dat de overnemende partner aan de vertrekkende partner de helft van de overwaarde uitkeert. Voorbeeld:
   Huis is waard: 300.000,00
   Hypotheek is   260.000,00
Het verschil is dan 40.000,00 euro. De overnemende partner dient dan de vertrekkende partner dus 20.000,00 uit te keren. 
Voor beide gevallen geldt uiteraard dat de overnemende partner de woning kan financieren. Als dat lukt dan kan de vertrekkende partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen worden.


3. Huis verkopen

Lukt het niet om de woning aan een van de partners over te dragen, dan zal de woning verkocht moeten worden. Dat is vaak best lastig, immers beide partners dienen een ander woonadres te vinden. Wordt dat ook een koopwoning of wordt het een huurwoning.  Ook hiervan wil ik een voorbeeld geven dat ik in de dagelijkse praktijk als Koen makelaar in Ede en omgeving meemaak.

Voorbeeld:     
Man en vrouw gaan scheiden na twee jaar huwelijk. Ze zijn beiden 30 jaar en er zijn geen kinderen. Huis heeft een waarde van 300.000,00 euro. De man verdient 40.000,00 bruto per jaar en de vrouw 25.000,00 euro bruto per jaar. Hypotheek is 320.000,00.  Het huis wordt verkocht voor 300.000 euro en de restschuld voor beiden is 20.000,00. Ieder dus 10.000,00 euro.

De man wil een ander huis kopen en de bank geeft hem aan dat hij op basis van zijn inkomen 170.000,00 euro kan krijgen. De man gaat op zoek naar een appartement, want een woning voor 170.000,00 heeft hij niet gevonden in Ede, Veenendaal of Wageningen. De 10.000 euro restschuld die hij nog moet voldoen heeft hij van zijn ouders gekregen/geleend en dat vertelt hij maar niet aan de bank. 

De vrouw klopt bij de bank aan en verneemt dat ze geen woning kan kopen en gaat op zoek naar een huurwoning. Ook zij zoekt naar een appartement want grondgebonden woningen zijn te duur om dat met haar salaris te kunnen betalen. Oeps, maar een beetje appartement gaat ook al 800 euro per maand aan huur kosten. En dat is voor haar al wel heel veel.
Gelukkig heeft haar vader een goedlopend bedrijf en heeft hij wat liquide middelen. Haar vader koopt een appartement voor haar op de Proosdijerveldweg in Ede en de vrouw huurt dat appartement voor een familieprijs van haar vader. Toch nog goed gekomen.

4. Wat te doen

Er zijn vele varianten als partners uit elkaar gaan met betrekking tot de woning. Bespreek het eens rustig als dit zich voordoet. Ook daarin kunnen wij u in de makelaardij bij Koen Makelaar van dienst zijn. Open en eerlijk de mogelijkheden voorleggen met begrip voor de vervelende situatie. Wat kan wel en wat kan niet.